Använda Bokashi

Bokashi är egentligen inget nytt, men ett modernt sätt att kompostera.

Jag har alltid då jag bott på landet komposterat, med varierande resultat...

För 20-30 år sedan hade jag en kompost i ett hörn av trädgården där det mesta nedbrytbara hamnade.
Allt från löv till potatisskal.
Den var inte täckt, och det resulterade så småning om att svinhusråttor kalasade på våra rester.
Jag stod i fönstret och såg hur de sprang skytteltrafik och hämtade gotter... mindre kul var det när en kom in i köket och fräste.

Har haft kompost under diskbänken som lämnas i soprummet. Luktar apa, känns väldigt ofräscht. Kladdigt, snuskit...blä...

Bokashi, är en fyrkantig plasthink med tättslutande lock med avtappningskran längst ner.
Hinken fylls på med det mesta utom animaliska restprodukter. Man pressar ihop det, jag använder en potatis stöt. Häller på ett strö, detta ströet är det som gör hela bokashin, det luktar inte!! Varva matrester med strö tills hinken är full.
Kranen då?
Jo där tappar du ur lakvattnet.
Lakvattnet är en naturlig produkt av komposten och används utspädd som gödning-på allt, inne som ute, inte hunden, men växter.
Det kan lukta lite ampert om lakvätskan men det är en gudagåva.

Jag låter oftast Bokashin stå, glömmas bort, då vi har några hinkar som jag varvar med.
Sen tömmer jag innehållet i en blå regnvattentunna med lock. Ursprungligen en tunna för rödfärg.
Blandar joxet med fjolårets planteringsjord.
Vi planterar oftast i hinkar, återvinner den jorden och lägger i bokashi tunnan.
Jag fyller även tunnan med Bokashi vintertid.

Jag har inte haft bättre jord än denna.
Det kan användas i smått och i stort, fantasin sätter gränserna.

Vi köpte vår första Bokashihink på Trädgårdsmässan i Stockholm för 2-3 år sedan, inget jag ångrat.
Finns på nätet, även ströet.Googla  ;)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I trädgården

Flädersaft./syrensaft.