Bokashi är egentligen inget nytt, men ett modernt sätt att kompostera. Jag har alltid då jag bott på landet komposterat, med varierande resultat... För 20-30 år sedan hade jag en kompost i ett hörn av trädgården där det mesta nedbrytbara hamnade. Allt från löv till potatisskal. Den var inte täckt, och det resulterade så småning om att svinhusråttor kalasade på våra rester. Jag stod i fönstret och såg hur de sprang skytteltrafik och hämtade gotter... mindre kul var det när en kom in i köket och fräste. Har haft kompost under diskbänken som lämnas i soprummet. Luktar apa, känns väldigt ofräscht. Kladdigt, snuskit...blä... Bokashi, är en fyrkantig plasthink med tättslutande lock med avtappningskran längst ner. Hinken fylls på med det mesta utom animaliska restprodukter. Man pressar ihop det, jag använder en potatis stöt. Häller på ett strö, detta ströet är det som gör hela bokashin, det luktar inte!! Varva matrester med strö tills hinken är full. Kranen då? Jo där tappar du ...
Kommentarer
Skicka en kommentar