Vallört. En gammal medicinalväxt. Av roten kan man göra salva med bivax. Pappa tyckte den var bättre än Voltaren. Ser ut som ett ogräs. En skräpväxt som sprider sig snabbt ju mer roten delas upp. Vår håller finns i halvskugga. Vacker blå färg på de annars anspråkslösa blommorna
Godaste flädersaften. Receptet är Hur man gör syrensaft. Men jag provade också på fläderblommor och det är ett mycket bra grundrecept. 3 liter 40-45 blomklasar. 2 liter vatten 2 kg socker 2 citroner 1 lime 50 gr citronsyra Lägg blommorna på ett vitt tyg så kryper småkryp bort från blomman. Lägg blommorna i en skål. Tvätta citron och lime.Riv skalen. Blanda det i blommorna. Pressa ur saften ur frukterna och blanda i. Koka upp vatten ,socker, häll o citronsyra. Häll sockerlagen över blommorna. När blandningen svalnat ställ det i kylskåp eller annan sval plats. Ska stå under lock 3-4 dagar. Sila av saften. Förvaras i kylskåp. Hållbarheten är inte jättelång. Kan med fördel frysas i små plastburkar eller iskubspåse. Eller små petflaskor. + jag skulle tro att samma recept kan användas till älgräs.
Bokashi är egentligen inget nytt, men ett modernt sätt att kompostera. Jag har alltid då jag bott på landet komposterat, med varierande resultat... För 20-30 år sedan hade jag en kompost i ett hörn av trädgården där det mesta nedbrytbara hamnade. Allt från löv till potatisskal. Den var inte täckt, och det resulterade så småning om att svinhusråttor kalasade på våra rester. Jag stod i fönstret och såg hur de sprang skytteltrafik och hämtade gotter... mindre kul var det när en kom in i köket och fräste. Har haft kompost under diskbänken som lämnas i soprummet. Luktar apa, känns väldigt ofräscht. Kladdigt, snuskit...blä... Bokashi, är en fyrkantig plasthink med tättslutande lock med avtappningskran längst ner. Hinken fylls på med det mesta utom animaliska restprodukter. Man pressar ihop det, jag använder en potatis stöt. Häller på ett strö, detta ströet är det som gör hela bokashin, det luktar inte!! Varva matrester med strö tills hinken är full. Kranen då? Jo där tappar du ...
Kommentarer
Skicka en kommentar